NAP

Wat is de Nationale Auto Pas?

Nationale Auto Pas, kortweg NAP, is de enige, onafhankelijke instantie in Nederland die kilometerstanden van auto’s registreert. Deze worden opgeslagen in een databestand en kunnen worden opgevraagd door alle autobedrijven en universele autobedrijven – in Nederland. Tevens is inzage mogelijk bij ANWB keuringsstations in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Alle nieuwe auto’s worden automatisch in de NAP databank opgenomen. Auto’s die niet door een officieel aangestelde importeur zijn ingevoerd, worden altijd door de RDW gekeurd. De RDW geeft de kilometerstand door aan NAP.

Een autobedrijf registreert de kilometergegevens iedere keer dat een auto in een autobedrijf komt, bijvoorbeeld voor onderhoud of APK-keuring. Deze gegevens worden doorgegeven aan de NAP databank. Zo wordt de kilometergeschiedenis van de auto opgebouwd. Kilometerstanden worden daarnaast vastgelegd bij reparatie, schadetaxatie, inruiltaxatie, in- of verkoop en opname in de handelsvoorraad.

Alle merkgebonden dealerbedrijven en het merendeel van de universele autobedrijven in Nederland zijn aangesloten bij NAP.

De consument kan bij ieder bij NAP aangesloten bedrijf inzage krijgen in de kilometerhistorie van een auto. Hiervoor gelden spelregels, zoals vermeld in de Algemene Voorwaarden van deelname aan de Nationale Auto Pas.

Zo ziet een NAP kilometercertificaat eruit.

Mogelijk gemaakt door Mobilox